TY - JOUR ID - 45718 TI - بررسی وضعیت تغذیه انحصاری با شیر مادر و برخی عوامل اقتصادی-اجتماعی مؤثر بر آن در شهرستان شازند در سال 1393 JO - سلامت جامعه JA - CHJ LA - fa SN - AU - رنجبران, مهدی AU - جعفری منش, هادی AU - پناهی, مریم AU - بادران, معصومه AU - شمسی, محسن AU - نخعی, محمدرضا AU - حکیمی, زهرا AU - اصلانی, زهرا AD - Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 8 IS - 2 SP - 10 EP - 18 KW - تغذیه انحصاری با شیر مادر KW - کودکان شیرخوار KW - عوامل اقتصادی-اجتماعی DO - N2 - خلاصه مقدمه: دوران شیرخواری از نظر رشد و تکامل از حساس‌ترین دوره‌های زندگی هر فرد محسوب می‌شود و شیر مادر کامل‌ترین غذا برای شیرخوار در طی چند ماه اول زندگی است. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت تغذیه انحصاری با شیر مادر و برخی عوامل اقتصادی-اجتماعی مؤثر بر آن در شهرستان شازند در سال 1393 می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 283 نفر از مادران دارای کودک 6 ماهه به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و از بین مادران مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی و خانه‌های بهداشت شهرستان شازند انتخاب شدند. اطلاعات توسط چک‌لیست اطلاعات عمومی و به صورت مصاحبه با مادران گردآوری گردید. داده‌ها با کمک آمار توصیفی و آزمون کای دو و دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: در مطالعه حاضر 7/70 درصد از کودکان از تغذیه انحصاری با شیر مادر برخوردار بودند. بر اساس نتایج آزمون کای دو، تغذیه انحصاری با شیر مادر در خانوارهای با درآمد بالا، کمتر بود (004/0p=). همچنین در خانوارهای با اعضای کمتر تغذیه انحصاری با شیر مادر نیز کمتر بود (010/0p=). سایر متغیرها ارتباط معنی‌داری را با وضعیت تغذیه انحصاری کودکان نشان نداد. نتیجه‌گیری: تغذیه انحصاری با شیر مادر در شهرستان شازند از وضعت مطلوبی برخوردار است. برنامه‌ریزی‌های بهداشتی جهت تداوم و ارتقاء این رفتار بهداشتی، همچنین آموزش به خانوارها به خصوص خانوارهای با درآمد بالا در خصوص اهمیت تغذیه انحصاری با شیر مادر ضروری به نظر می‌رسد. UR - https://chj.rums.ac.ir/article_45718.html L1 - https://chj.rums.ac.ir/article_45718_647aebff5bf61b28e07c77737d6667da.pdf ER -