نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی، گروه بیوشیمی بالینی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
2
استادیار، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی و مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
3
استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
4
- استادیار، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
5
استاد، مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی و گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
چکیده
مقدمه: افزایش چربی خون یکی از عوامل مؤثر در ایجاد بیماریهای قلبی - عروقی است. یکی از راههای کاهش عوارض این بیماری، استفاده از گیاهان دارویی است. بر همین اساس، هدف از این مطالعه بررسی اثر پسته وحشی(بنه) بر لیپیدها و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی در نمونههای انسانی هایپرلیپیدمیک بود.
مواد و روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور، بر روی60 نفر از افراد هایپرلیپیدمیک با تریگلیسرید بالای mg/dl200 و کلسترول بالای mg/dl 245 انجام گردید. 30 نفر از آنها به صورت تصادفی 5/2 گرم و 30 نفر بعدی 5 گرم پودر بنه دریافت کردند. قبل از شروع مطالعه، از هر دو گروه نمونه خون به صورت ناشتا گرفته شد و سپس به افراد بستههای مورد نظر برای مصرف روزانه به مدت دو ماه داده شد. بعد از مصرف مجدداً نمونه خون ناشتا از افراد تهیه گردید. نتایج با استفاده از آزمونهای تی مستقل و تی زوج تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: در هر دو گروه میزان تریگلیسرید، کلسترول و LDL به صورت معنیدار کاهش و میزان HDL نیز به صورت معنیداری افزایش یافت و در مورد سایر فاکتورها بین دو گروه تفاوت معنیداری وجود نداشت.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد مصرف پودر پسته وحشی میتواند میزان تریگلیسرید، کلسترول و LDL را کاهش و HDL را افزایش دهد. بنابراین، احتمالاً پسته وحشی میتواند در افراد با هایپرلیپدمی خفیف مفید باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Effect of Pistacia Atlantica Powder Consumption on Some Blood Biochemical Metabolites in Hyperlipidemic Individuals: A double blind clinical trial
نویسندگان [English]
-
H Ahmadi Rad
1
-
F Hosseini
1
-
MR Hajizadeh
2
-
AR khoshdel
2
-
M Rezaeian
3
-
A Adineh poor
4
-
M Mahmoudi
5
1
MSc Student of Clinical Biochemistry, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
2
Assistant Prof, Dept. of Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine and Molecular Medicine Research Center, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran.
3
Prof, Dept of Epidemiology and Biostatistics, Faculty of Medicine, University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran.
4
Assistant Prof, Dept. of internal medicine , and Molecular Medicine Research Center, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
5
Prof. of Clinical Biochemistry, Molecular Medicine Research Center and Dept. of Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine, and, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran.
چکیده [English]
Introduction: Hyperlipidemia is one of the factors contributing to cardiovascular disease (CVD). One way of reducing the complications of this disease is the use of medicinal plants. Accordingly, the aim of this study was to evaluate the effect of Pistacia atlantica powder consumption on lipids and other biochemical factors in hyperlipidemic individuals.
Materials and Methods: This double blind clinical trial was conducted on 60 hyperlipidemic volunteers with blood triglycerides more than 200 mg/dl and cholesterol level over 245 mg/dl. The individuals were randomly divided into two groups, consuming 2.5 (30) and 5 gr (other 30) pistachio powder daily. Before using pistacia powder, fasting blood samples were collected from both groups then, they used pistacia atlantica for two months every day and at the end of study, fasting blood samples were collected again. Blood factors including: triglycerides, cholesterol, LDL-C and HDL-C were measured. The results were analyzed using SPSS software and p
Results: Blood triglycerides, cholesterol and LDL-C decreased significantly but the level of HDL-C increased significantly in both groups. There was no significant difference between the two groups based on the other factors.
Conclusion: According to the results of the present study, pistacia powder consumption can decrease triglyceride, cholesterol, LDL and increase HDL levels, therefore the pistacia atlantica can be useful for individuals with mild hyperlipidemia.
کلیدواژهها [English]
-
Pistacia Atlantica
-
Biochemical Metabolites
-
Hyperlipidemia
-
Clinical trial